Έτοιμες να εκραγούν σαν ωρολογιακές βόμβες μοιάζουν τόσο τα ακαθάριστα οικόπεδα, όσο και τα παρατημένα ξερά χόρτα, σκουπίδια και κομμένα κλαδιά, που μπορούν να μετατραπούν σε εύφλεκτη ύλη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου. Παρά τα σημαντικά βήματα στον τομέα πρόληψης των πυρκαγιών, το θέμα της αποκομιδής παραμένει σε εκκρεμότητα.
Μέχρι χθες το βράδυ 298.000 πολίτες είχαν δηλώσει στην πλατφόρμα στην οποία επιπλέον υπάρχουν και 2.485 καταγγελίες για ακαθάριστα οικόπεδα, οι οποίες διερευνώνται, υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας λόγο για τεράστια επιτυχία, ενώ πρόσθεσε πως «η υποχρέωση των Δήμων και των Δημάρχων να ελέγχουν τους δημότες τους αν έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους είναι πολλών χρόνων».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, προανήγγειλε επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ στους δήμους Αττικής για το μάζεμα των ξερών χόρτων από τα οικόπεδα. Όπως σημείωσε, το όλο εγχείρημα γίνεται προκειμένου να απομακρυνθούν τα ξερά χόρτα από περιοχές που υπάρχει μεγάλος κίνδυνος πυρκαγιάς, καθώς δεν κατάφεραν όλοι οι Δήμοι με δικά τους μέσα να τα απομακρύνουν εγκαίρως. Οι Δήμοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υποβάλλουν τα σχέδιά τους στο υπουργείο, και όλο το σχέδιο θα επιτηρεί η αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής.
Χαρακτηριστική η εικόνα στον Ωρωπό, όπου οι φλόγες πήραν διαστάσεις λόγω του μεγάλου όγκου καύσιμης ύλης που αποτελούν από τη μία τα ακαθάριστα οικόπεδα και από την άλλη τα «βουνά» με ξερόχορτα και κλαδιά που βρίσκονται παντού, ειδικά κοντά σε δρόμους χωράφια και δρόμους, δυσχεραίνοντας σημαντικά το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Παράλληλα, «πυριτιδαποθήκη» θυμίζει ολόκληρη η Ανατολική Αττική. Μάλιστα, το Μάτι που πριν από 6 χρόνια έζησε μια πραγματική τραγωδία από τη φονική πυρκαγιά με τα 104 θύματα, είναι γεμάτο «εμπρηστικές βόμβες», καθώς υπάρχει διάχυτη καύσιμη ύλη που δύναται να αρπάξει ανά πάσα στιγμή, αποτελώντας τον νούμερο 1 κίνδυνο για επέκταση ενός πύρινου μετώπου, που μαζί με τα ακαθάριστα οικόπεδα συνθέτουν ένα «εύφλεκτο κοκτέιλ».
Υπό την απειλών των προστίμων, οι ιδιοκτήτες καθαρίζουν τα οικόπεδά τους, αλλά στοιβάζουν στον δρόμο κλαδιά και σκουπίδια, με τους Δήμους να αδυνατούν να τα μαζέψουν, καθώς δεν υπάρχουν συνεργεία, ενώ και ο ρυθμός αποκομιδής έχει αυξηθεί κατά περίπου 5 φορές, χωρίς ωστόσο να φαίνεται αρκετό.
Ενδεικτικά, ανάστατοι είναι και οι κάτοικοι στον Μαρκόπουλο, που φοβούνται πως οι περιουσίες τους θα γίνουν παρανάλωμα του πυρός. «Είναι αδιόρθωτοι. Τα σκουπίδια είναι εδώ πάνω από 20 ημέρες, κινδυνεύουμε να καούμε ζωντανοί» καταγγέλλουν ταυτόχρονα πολίτες στο Πόρτο Ράφτη που είναι στο ίδιο έργο – θεατές.
Παρόμοια εικόνα καταγράφεται και στην Αρτέμιδα, με τους κατοίκους να τονίζουν πως τα βουνά στους κάδους αργούν να καθαριστούν και με το πέταγμα ενός τσιγάρου, η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου και να απειληθεί άμεσα ο αστικός ιστός. Τα οικόπεδα – «προσανάμματα» και τα παρατημένα βουνά από μπάζα, κλαδιά, χόρτα και σκουπίδια πρέπει να αντιμετωπιστούν τάχιστα, επισημαίνουν πολίτες σε Αχαρνές και Θρακομακεδόνες.
Επίσης, SOS εκπέμπουν και οι πολίτες στον Δήμο Διονύσου (ιδίως σε Άγιο Στέφανο, Άνοιξη, Κρυονέρι) όσο και σε Μαραθώνα, Νέα Μάκρη, ελπίζοντας να βελτιωθεί η κατάσταση. Τέλος, οι κάτοικοι σε Λαύριο, Κερατέα, Άγιο Κωνσταντίνο εμφανίζονται φοβισμένοι καθώς ακόμη το καλοκαίρι είναι στις αρχές του, όπως άλλωστε και οι πολίτες σε Παιανία, Γλυκά Νερά, Ραφήνα, Πικέρμι, Καλύβια, Ανάβυσσο και Σπάτα.