Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

Πρώτο βραβείο στην XZA Architects για το Νέο Κυπριακό Μουσείο με φωτοβολταϊκά και βιοκλιματικά στοιχεία

Share |
Ημερομηνία: 12-10-2017

Πηγή: energypress.gr

Σημαντική διάκριση πέτυχε το Αρχιτεκτονικό Γραφείο της Θεώνης Ξάνθη - XZA Architects στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό για το Νέο Κυπριακό Μουσείο.

Η Θεώνη Ξάνθη μαζί με τους Θοδωρή Ανδρουλάκη, Σπύρο Γιωτάκη, Μαργαρίτα Ζακυνθινού-Ξάνθη και με μεγάλη ομάδα ειδικών μελετητών, έλαβαν το 1ο βραβείο, γεγονός μοναδικό για τα ελληνικά αρχιτεκτονικά δεδομένα, λόγω του μεγέθους αλλά κυρίως λόγω της εμβέλειας και της σημασίας του έργου.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός που διήρκησε 8 μήνες ήταν δύο φάσεων. Στην πρώτη φάση, ανάμεσα σε 129 διεθνείς συμμετοχές, προκρίθηκαν 7 γραφεία, ενώ στη δεύτερη φάση επιλέχτηκαν τα 3 βραβεία. Η 9μελής επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ο Sir Peter Cook και ο Elias Zeggelis, απένειμε:

- το Πρώτο (1ο) βραβείο στη Θεώνη Ξάνθη, από την Ελλάδα,
- το Δεύτερο (2ο) βραβείο στον Pedro Pitarch Alonso από την Ισπανία, και
- το Τρίτο (3ο) στον Paul Kaloustian από το Λίβανο.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους νικητές του Διαγωνισμού από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε ειδική τελετή και ταυτόχρονα εγκαινιάστηκε η έκθεση των 129 συμμετοχών.

Το νέο Μουσείο πρόκειται να φιλοξενήσει τις συλλογές της Κυπριακής Αρχαιολογίας, συμβάλλοντας στη διεθνή ανάδειξη της ιστορίας και του Κυπριακού πολιτισμού.

Το Μουσείο αναπτύσσεται σε χώρους επιφάνειας περίπου 40.000 τ.μ., προϋπολογισμού 75.000.000 €. Περιλαμβάνει, πέρα από τις μόνιμες Εκθέσεις, χώρους περιοδικών Εκθέσεων, Εκπαιδευτικών Εργαστηρίων, Εργαστήρια Συντήρησης, Αποθήκες Αρχαιολογικού Υλικού, τις εγκαταστάσεις του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Βιβλιοθήκη, Αμφιθέατρο 300 θέσεων, χώρο 380 θέσεων στάθμευσης καθώς και τη διαμόρφωση μιας μεγάλης υπαίθριας έκτασης που αρχίζει μπροστά από το Κυπριακό Κοινοβούλιο και εκτείνεται μέχρι τον Πεδιαίο Ποταμό.

Η Πρόταση:

Η πρόταση ξεχώρισε για την πρωτοτυπία της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, που συνδύασε ευρηματικά μια σειρά από παραμέτρους: την πλαστική αρχιτεκτονική έκφραση και το χειρισμό του φωτός με τον βιοκλιματικό σχεδιασμό, την εσωτερική κλιμάκωση σύγχρονων τρόπων έκθεσης των αρχαιολογικών συλλογών με έναν ευρύ αστικό σχεδιασμό του εξωτερικού περιβάλλοντος, αποδίδοντάς του έτσι μία μοναδική ταυτότητα και σημασία μέσα στην πόλη και ευρύτερα.

3 αιωρούμενοι γλυπτικοί όγκοι φιλοξενούν τρεις χωρικές, νοηματικές, και εκθεσιακές ενότητες: Ο Τόπος (η Προϊστορία), η Θάλασσα (το άχρονο ενδιάμεσο) και ο Κόσμος (οι Ιστορικοί χρόνοι).

Η ανύψωσή των κυρίως εκθεσιακών χώρων από το έδαφος επέτρεψε να αναπτυχθούν δύο οριζόντια επίπεδα. Το πρώτο, το Επίπεδο της Πόλης, αρχίζει με την κεντρική πλατεία απέναντι από την Βουλή, συνεχίζει με την στεγασμένη είσοδο, το αίθριο του μουσείου, τους εκπαιδευτικούς κήπους, τη φυτεμένη πλατφόρμα υπαίθριων εκθέσεων και φτάνει μέχρι το νέο πάρκο του Πεδιαίου ποταμού. Στο δεύτερο, το χαμηλωμένο Επίπεδο του Ποταμού, με κέντρο το αίθριο, αναπτύσσεται η καθημερινή ζωή του Μουσείου, με τα cafe, τις περιοδικές εκθέσεις και την Βιβλιοθήκη. Εκτείνεται μέσω του δρόμου των Λειτουργών (τμήμα Αρχαιοτήτων - Διοίκηση) μέχρι τις αυλές των εργαστηρίων και την πράσινη περιοχή.

Η αρχιτεκτονική σύνθεση προτείνει μια ευρεία εγκατάσταση πολιτισμού με φυτεμένους και σκιασμένους χώρους, φτιαγμένη από τα υλικά και τις παραμέτρους του Μεσογειακού κλίματος και του τρόπου ζωής που γέννησαν το Κυπριακό Πολιτισμό. Πρόταση που μπορεί να ανατροφοδοτήσει τη ζωή της Λευκωσίας και να καταστήσει το Νέο Μουσείο σαν ένα μοναδικό προορισμό περιήγησης, συνάντησης και γνώσης.

Νέο Κυπριακό Μουσείο - Βιοκλιματικά

Πέρα από την αστική του ένταξη και την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του ταυτότητας, το μουσείο αναζητά τη συνύπαρξή του με το φυσικό περιβάλλον, επιδιώκοντας να ελαχιστοποιήσει το ενεργειακό του αποτύπωμα. Έτσι, ένα σημαντικό στοιχείο της πρότασης ήταν ο τρόπος με τον οποίο η αρχιτεκτονική σύνθεση ενσωμάτωσε τις παραμέτρους του βιοκλιματικού σχεδιασμού και της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προσπάθησε κατά το δυνατόν να εκμεταλλευτεί τα κλιματικά δεδομένα και ταυτόχρονα να εκμεταλλευτεί τη σύγχρονη υψηλή ενεργειακή τεχνολογία .

Καθώς τα προβλήματα είναι κυρίως το καλοκαίρι, δόθηκε βάρος στο φυσικό δροσισμό του κτιρίου και του περιβάλλοντός του με την εκμετάλλευση των Β-ΒΔ ανέμων του θέρους που οι ροές τους διαπερνούν το κτίριο στα ενδιάμεσα και κάτω από τους όγκους,

Επίσης στο μικροκλίμα και το σκιασμό των φυτεύσεων που εισχωρούν στο σώμα του κτιρίου με τα αίθρια και τις αυλές και κυρίως (με αυτό που αισθανόμαστε ότι λείπει στην Λευκωσία), στο να δημιουργηθούν σκιασμένοι και δροσεροί χώροι στο άμεσο περιβάλλον του μουσείου, χώροι συνάντησης, ανάπαυσης και άνετης παραμονής. Τους δημιουργεί ο σκιασμός που προσφέρουν οι υπερυψωμένοι όγκοι τόσο στο περιβάλλον τους, όσο και ο ένας στον άλλον και τον ολοκληρώνει το βιοκλιματικό στέγαστρο που σκιάζει τις ενδιάμεσες περιοχές.

Το διπλό κέλυφος των όγκων προστατεύει θερμοκρασιακά τους εκθεσιακούς χώρους, προσφέροντας θερμική αδράνεια, ενώ το κενό που δημιουργεί ο δομικός σκελετός χρησιμεύει για το δροσισμό του περιβλήματος, στις πλευρικές επιφάνειες με την επιστροφή του κλιματισμένου αέρα. Οι αδρές εξωτερικές επιφάνειες ανοιχτού χρώματος του κελύφους μειώνουν την επιφανειακή θερμοκρασία, βελτιώνοντας τις συνθήκες άνεσης γύρω από το κτίριο.

Ένα προηγμένο μηχανολογικό σύστημα ψύξης-θέρμανσης, με προοδευτική ανταπόκριση στις μεταβολές του περιβάλλοντος, προωθεί τη θερμική διαχείριση όσο το δυνατόν πιο κοντά στις φυσικές κλιματικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ διατηρεί αυστηρά ελεγχόμενη τη θερμοκρασία και την υγρασία. Αρχικές προσομοιώσεις δείχνουν ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να μειώσει κατά 30-40% τις συνολικές ενεργειακές ανάγκες του κτιρίου. Παράλληλα παρέχει πλήρη έλεγχο και την απαραίτητη ευελιξία

Ένα φωτοβολταικό σύστημα μεγάλης αποδοτικότητας από μονο-κρυσταλλικά πανέλα, επιφάνειας 2.000m2 περίπου, στην περίμετρο των υπερυψωμένων όγκων, παράγει μια εκτιμώμενη ποσότητα 480.000 kwh το χρόνο, έχοντας σαν αποτέλεσμα την αποφυγή περίπου 380 τόνων εκπομπών CO2 το χρόνο. Σε συνδυασμό με την μείωση της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης της εγκατάστασης, σε μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, τα ηλιακά πανέλα μπορούν να αποδώσουν 340kw ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι σε παραπάνω από 50% τη μέγιστη ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία του συγκροτήματος.

Δείτε περισσότερα εδώ

 

 



comments powered by Disqus









Editorial
Το michanikos-online.gr μπαίνει σε ροή πλήρους λειτουργίας

οι συντελεστές του michanikos-online .gr θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την ένθερμη υποδοχή και την αποδοχή που έχετε επιδείξει στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί το portal μας.

(περισσότερα)

Σύντομα θα ανακοινωθεί το επόμενο event του Michanikos-online.gr