Σάββατο, 16 Δεκεμβρίου 2017

Στην εντατική ο τεχνικός-κατασκευαστικός κλάδος

Share |
Ημερομηνία: 11-10-2017

Πηγή: ypodomes.com

Στην εντατική βρίσκεται πλέον ο κατασκευαστικός κλάδος της χώρας καθώς η ανομβρία έργων σε όλα τα επίπεδα συνεχίζεται και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των έργων του προηγούμενου ΕΣΠΑ.

Τα προβλήματα στην αγορά είναι εμφανή και σωσίβιο αποτελούν οι επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο που όμως δεν είναι αρκετός για να διατηρήσει σε βιώσιμα επίπεδα ένα τόσο μεγάλο κομμάτι της οικονομίας που είναι ο τεχνικός -κατασκευαστικός τομέας.

Το παράδοξο σε αυτή την κατάσταση είναι πως μέσω του νέου ΕΣΠΑ αναμένεται σειρά από μεγάλα έργα τόσο μέσω του Υπουργείου Υποδομών, όσο και μέσω Περιφερειών και Δήμων. Η συγκυρία αλλαγής του Νόμου για τις Δημόσιες Συμβάσεις πέρυσι και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής δημοπράτησης, λειτούργησαν ως αναχώματα στην δρομολόγηση νέων διαγωνισμών με αποτέλεσμα φέτος να καταγράφεται ως η χρονιά με το απόλυτο χαμηλό επίπεδο δημοπρατήσεων εδώ και πολλά χρόνια.

Παράγοντες της αγοράς είναι καθησυχαστικοί καθώς πιστεύουν ότι αυτή η συγκυρία είναι προσωρινή και πως σύντομα να δούμε το ένα μετά το άλλο τα έργα να υλοποιούνται και ο τεχνικός κλάδος θα επανέλθει δριμύτερος. Πάντως το συγκεκριμένο κενό θα χρειαστεί πολύς καιρό για να καλυφθεί μιας και η ολοκλήρωση των έργων στους αυτοκινητόδρομους και σε έργα ΕΣΠΑ αφήνει μαζικά χωρίς δουλειά εργαζόμενους και εταιρείες να υπολειτουργούν ή χωρίς αντικείμενο.

ΤΑ ΕΡΓΑ-ΕΛΠΙΔΑ

Κατά χρονική σειρά, τα έργα που έρχονται άμεσα να δώσουν ανάσες είναι το Νέο Αεροδρόμιο στο Καστέλι και το νότιο τμήμα του Ε65 Λαμία-Ξυνιάδα. Και τα δύο έργα θα τα αναλάβει η ΤΕΡΝΑ και θα δώσουν αντικείμενο στις περιοχές της Στερεάς Ελλάδας και της Κρήτης.

Μετά, στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα έχουμε τα έργα-επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, τις επενδύσεις στο Θριάσιο Πεδίο και πολλά έργα για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που ξεπετάγονται συνεχώς αυτή την περίοδο.

Επίσης θα συνεχίσουν να τρέχουν τα μεγάλα έργα ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, οι αναβαθμίσεις των 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων και Σιδηροδρομικά όπως το Ψαθόπουργος-Ρίο.

Φυσικά αυτά ούτε στο 40% των έργων που ολοκληρώθηκαν δεν φτάνουν αλλά είναι μία αρχή που θα συντηρήσει την αγορά μέχρι να ενεργοποιηθούν και δεκάδες μικρότερα έργα ανά την Ελλάδα.

 

 comments powered by Disqus

Editorial
Το michanikos-online.gr μπαίνει σε ροή πλήρους λειτουργίας

οι συντελεστές του michanikos-online .gr θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για την ένθερμη υποδοχή και την αποδοχή που έχετε επιδείξει στο μικρό χρονικό διάστημα που λειτουργεί το portal μας.

(περισσότερα)

Σύντομα θα ανακοινωθεί το επόμενο event του Michanikos-online.gr